Wat is een Label Rouge kip?

Een label rouge kip is een kip dat wordt verkocht met een bepaald label, het label rouge. Dit label is een frans label en straalt dierenwelzijn uit op de verpakking van kippenvlees. Als een kip dit desbetreffende keurmerk heeft dan betekent dit dat de kip voldoet aan de Europese regels als het gaat om boerenscharrel met een bepaald volume vrije uitloop. Daarnaast lijkt de productiewijze van de kip op die van een scharrelkip.

De geschiedenis van de Label Rouge kip is niet eens zo diepgaand, het is ontstaan in Frankrijk in de jaren zestig. Het is bedacht en gerealiseerd als soort reactie op de gangbare pluimveeproductie die destijds ontstond en groter werd.

Label rouge kip

Eisen Label Rouge kip

De boeren, die kippen houden die het Label Rouge kip krijgen, zetten zich in voor kwaliteit kippen en vinden het belangrijk dat kippenrassen die niet snel groeien blijven bestaan. De kippen krijgen minimaal 81 dagen de tijd om aan hun eindgewicht te komen, dit betekent dat ze niet worden vetgemest met eten zoals bij bijvoorbeeld een plofkip. Verder zijn er ook regels voor de maximum bezetting van de kip, hierbij gaat het om een maximum aantal kippen per bepaalde vierkante meter. Zo mogen er maximaal elf kippen per vierkante meter binnen staan en moeten de kippen een minimale vrije uitloop hebben van twee vierkante meter per kip. Daarnaast mogen er dus alleen maar kippen worden gehouden van een langzaam groeiend ras. Verder moeten de kippen speciaal voer krijgen, hierbij gaat het om voer waar minimaal 75% granen in het voedsel, dit heeft namelijk een zeer gunstig effect op het kippenvlees waar naartoe wordt gewerkt. Tot slot hebben de kippen, in tegenstelling tot gemiddeld andere kippen, een goed leven en worden minimaal 81 dagen oud. Om precies te zijn, kippen worden minimaal 81 dagen oud en worden vaak geslacht voordat deze 87 dagen oud zijn.

 

Wild poelier, én de betrekking tot kip

Een wild poelier is een slager die zich vooral richt op het slachten van gevogelte, het vlees van vogels dus. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om eend, kalkoen en kippen. Een wild poelier heeft betrekking op kippen en dus ook op Label Rouge kip. Een wild poelier kan dus ook de kippen slachten die betrekking hebben tot deze kippen met het Label Rouge. Hierbij gaat het vaak om een diervriendelijke slachting. Dit is zo omdat de kippen diervriendelijk worden gehouden en het dus ook diervriendelijk moet worden afgesloten, om het zo maar te noemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *